Kalevalax
-lyömättömän karjalaiskylän tarinoita

⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ESITYKSET:

to 30.6. klo 18 
la 2.7. klo 14    

ke 6.7. klo 14
to 7.7.  klo 14
pe 8.7. klo 18
la 9.7.  klo 14

ti 19.7. klo 14
ke 20.7. klo 14
to 21.7. klo 14
pe 22.7. klo 14
la 23.7.  klo 14
su 24.7. klo 14

ti 26.7. klo 18
ke 27.7. klo 14
to 28.7. klo 14
pe 29.7. klo 14 

to 4.8. klo 18
pe 5.8. klo 18  
la 6.8. klo 18 
su 7.8. klo 14 

pe 12.8. klo 18
la 13.8. klo 18 
su 14.8. klo 14

pe 19.8. klo 22
la 20.8.  klo 20
su 21.8. klo 14

"Koko perheen vauhdikas ja hauska, melkein historiallinen seikkailu!"

Iloiset rauhaa, kaupantekoa ja kulttuurivaihtoa rakastavat karjalaiset seikkailevat kahden suurvallan rajamailla. 

Nokkeluudella ja sukkeluudella pitää Kalevalax-kylä kiinni viimeisestä korpialueesta jota Ruotsi tai Venäjä ei ole valloittanut.  

Pieni koko ei ole este renessanssin kukoistamiselle vaikka ympärillä eletäänkin vielä kinastelevaa keskiaikaa vuonna 1495.  

Hauskaa ja vauhtia riittää koko perheelle.

"Suomalainen Asterix ja Obelix"

Pääsylippu 16 euroa
S-Etukorttihinta 14 euroa
Alle 3-vuotiaat ilmaisia (varaa paikka myös heille)

Ryhmälippu, yli 10 hengen ryhmille 12 euroa/lippu

Avustaja, avustajakortilla 10 euroa
Pyörätuoliavustaja, ilmainen

Esityksestä:
Kalevalax Sinkkolassa kesällä 2022

Teatteri-Traktori työstää Sinkkolan kesänäyttämölle melkein historiallista seikkailua. Kalevalax näytelmä sijoittuu karjalaiskylään 1400-luvun lopulla. Historian tapahtumia ja ajan maisemaa käytetään mahdollisimman tarkasti ja laajasti, vaikka kyseessä ei olekaan yhtä tiettyä historiallista tapahtumaa kuvaava teos. 

“Se on mielenkiintoista aikaa meidän historiassa. Toisella puolen painaa päälle Ruotsi ja toisesta suunnasta itä. Näillä alueilla elellään kuitenkin iloista kaupan, metsän ja kyläelämän aikaa. Korpien keskellä on voitu säilyttää oma iloinen kulttuuri ja samaan aikaan on kaupan myötä oltu yhteyksissä Vienanmereltä Bysanttiin, Hansa-reiteiltä syvälle Lappiin. Kansanusko ja kalevalainen maailmankuva elää viimeisiä hetkiä ennen tulevia uskonpuhdistusten ja synkkien vuosien paineita.”, kertoo näytelmän taustoista Tomi Kervinen.

Teatteri pohti pitkään myös Kalevalan tekemistä itsenäisenä teoksenaan. Kalevalax näytelmä sisältääkin osia Kalevalasta, mutta ne ovat teatteria teatterin sisällä. “Euroopassa eletään Italian ja antiikin ihannoinnin aikaa. Shakespeare on vielä tulossa, mutta silti renessanssin hengessä ihaillaan historiaa, luovuutta ja taiteita. Meidän kylässä on samoin, praasniekoilla pannaan parasta ja esitetään otteita vanhoista kalevalaisista myyteistä. Asetelma on innostava, saa nähdä tuleeko tälle jatkoa myös seuraavana kesänä”, pohtii tuottaja Kaisa Kervinen.


Sinkkolan kesänäyttämöllä nähdään aiemmilta vuosilta tuttu joukko. “Tuosta aiheesta tuntuu löytyvän tasoja koko ajan lisää. Parasta kesänäytelmissä on kun saa irrotella huikean porukan kanssa. Ja tämä prosessi on avannut työryhmässä paljon kiinnostusta myös omaan sukuhistoriaan. Kalevalax on sarjakuvamainen, lapsuudesta tuttu maailma jossa huumorilla päästään pölyttämään historian kirjoja”, sanoo puvustaja Ella Törmikoski.

Esityksessä on totuttuun tapaan toiminnallinen väliaika joka mahdollistaa aikaan ja teemoihin syventymisen. Kaiken ikäisille suunnattu esitys on poljennoltaan iloisen sadunomainen, mutta tarjoaa syvempiä teemoja myös aikuiskatsojille.  Musiikki on näytelmässä merkittävässä osassa ja yhdistelee kansanmusiikkia useista suunnista, mutta erityisesti sellaista musiikkia mitä miellämme itäisen perinteen kansanmusiikiksi.

“ Voikin sanoa että tässä näytelmässä on vähän samanlainen asetelma kuin Asterix ja Obelix sarjakuvissa. On savolaisia, hämäläisiä, ruotseja, venäläisiä, lappilaisia ja samaan aikaan eletään Hansaliiton ja avartuvan maailman ihanaa renessanssia. Lyömättömän karjalaiskylän ympäröi kuitenkin kinasteleva keskiaika.“, ohjaaja pohtii.

“Tässä näytelmässä ei kuitenkaan ole kysymys vastakkainasettelusta. Moninaisuus on rikkaus ja riemun aihe. Tämän tarinan väki ei elä missään umpiossa tai kuplassa, päinvastoin, yhteyksiä pidetään yllä eri suuntiin. Tarinan päähenkilöt ovat tasavertaisia, reippaan rohkeita kavereita, kylästä löytyy jos jonkinlaisia keksintöjä ja kylän väen mielikuvitus viekin heitä monenlaisiin tilanteisiin ja seikkailuihin”, avaa teemoja tuottaja Kaisa Kervinen.