Alle 3-vuotiaan kanssa teatteriin

ja koskee joitakin yli 3-vuotiaita myös)


MUUMILAAKSON MARRASKUU 
Suosittelemme 4-vuotiaasta ylöspäin


Esitystä suositellaan kaiken ikäisille ja se tarkoittaa erityisesti sitä, että lapset otetaan huomioon. Esityksessä mukaellaan televisio-ohjelmille ja peleille annettuja ikäsuosituksia

Teatteri-Traktorin työryhmässä on paljon lapsiperheellisiä, opetus- ja kasvatusalan ammattilaisia sekä niitä joiden kutsumus on tehdä koko perheelle suunnattua taidesisältöä.

Pyrimme käsittelemään elämään liittyviä ilmiöitä, tunteita ja asioita monitasoisesti. Usein työn alla olevien tekstien suuruus perustuu mielestämme myös siihen että teemoina on mukana surullisiakin asioita kuten menetys, kuolema, kaipuu ja niin edelleen. Ohjaajan johdolla koetamme käsitellä asioita siten, että eri ikäisille asiat aukeasivat omalle kokemusmaailmalle sopivalla tasolla ja syvyydellä. Tämä on yksi meidän suurimmista itse itselle asettamistamme haasteista jossa onnistuessaan on koettavaa niin neljävuotiaalle kuin nelikymppisellekin. Toivottavasti esityksestä jäisi jotain pohdittavaa,keskusteltavaa  ja leikittävää seuraavallekin päivälle.

Kokemuksemme mukaan suurin osa kolmevuotiaista jaksaa katsoa noin 45 minuuttia esitystä jos se on hänestä riittävän vaihteleva ja kiinnostava. Siksi pyrimme  jakamaan esityksen kahteen noin tuon pituiseen jaksoon joiden välissä on väliaika.

Tämä ei kuitenkaan ole mikään sääntö vaan toteamus,  jokainen lapsi on yksilö. Osa meistä aikuisistakaan ei jaksa istua paikallaan hiljaa varttia kauempaa. 

Tähän liittyykin hento pyyntö, sillä esittävä taide tapahtuu samassa ajassa ja paikassa kaikkien kesken. Toivomme että aikuiset malttavat olla kommentoimatta tapahtumia ääneen ja että keskustelut esityksen teemoista käytäisiin esityksen jälkeen. Olemme kaikki samassa tilassa ja syntyy helposti hälyä joka vaikeuttaa kaikkien tarinan seuraamista.


Muumilaakson marraskuu on kaunis ja aikuistakin koskettava tarina. Siksi on aikuisen vastuulla huolehtia siitä että myös kanssakatsojilla on mahdollisuus heittäytyä tarinan maailmaan ilman ylimääräisiä häiriöitä.

Aikuinen vastaa omasta keskittymisestään katsomiseen mutta myös pienistä kanssamatkustajista.

Kesänäyttämöllä ja  lyhyissä näytelmissä määrittelemme kolmevuotiaat täysiksi katsojiksi ja pienemmät voi kaikin mokomin ottaa mukaan. Muumilaakson marraskuu näytelmässä  kaikki katsojat lasketaan täysinä katsojina ja toivomme aikuisen arvioivan pikkukatsojien valmiudet. Jotka usein ovat yllättävän hyvät.

Näistä syistä suositusikä tälle näytelmälle on 4-vuotiaasta ylöspäin. Esityksen asioiden käsittely ja sisällöt saavat luokituksen S eli Sallittu kaiken ikäisille.

Nuoren katsojan kanssa teatteriin:
- käy läpi etukäteen mitä tapahtuu
- ole ajoissa paikalla niin ei tule kiireen tuntua
- muista käydä pissalla ennen esitystä ja väliajalla
- pidä verensokeri sopivalla tasolla
- katso että istumapaikasta on hyvä näkymä nenänkorkeudella, että edessä ei ole jotakuta liian pitkää
- keskity itse ja anna tarinan viedä, tässä on mahdollisuus yhteiseen seikkailuun josta voi puhua sitten jälkeen päin yhdessä
- unohda se some ja kännykkä pariksi tunniksi, nyt ollaan tässä ja nyt


Kovasti koetamme kehittää 

Palautettanne janoten,

Tomi Kervinen, ohjaaja
tomi.kervinen@traktori.net