Esityksestä


Tove Jansson * Teatteri-Traktori 
Lämpöinen lohtunäytelmä Teatteri-Traktorilta
Muumilaakson marraskuu jatkaa Siihtalassa

Teatteri-Traktorin  näytelmässä joukko kylätteleviä tuttavia tupsahtaa muumitalon kuistille juuri parahiksi, kun itse muumiperhe on jättänyt kotilaaksonsa. Lämpöinen ja lohduntäyteinen näytelmä on uusi dramatisointi Tove Janssonin klassikkokirjaan ja se sai ensi-iltansa Kulttuuritehdas Siihtalassa syksyllä 2021.

Lavalla  nähdään Hemuli, Nuuskamuikkunen, Vilijonkka, Homssu Tuhto, Mymmeli ja Ruttuvaari.

Näytelmässä ei nähdä muumiperhettä, jota taloon saapuneet vieraat ovat tulleet tapaamaan, vaan siinä keskitytään kuuden erityisen ja omalaatuisen otuksen ajatuksiin, unelmiin ja kaipuuseen. Vilijonkka yrittää ottaa haltuun muumimamman rentoa otetta elämään ja taloustöihin. Hemuli on omissa mielikuvissaan yhtä neuvokas ja rohkea seikkailija, kuin muumipappa. Nuuskamuikkunen tuli viimeksi lähteneeksi hieman vihapäissään ja palaa laaksoon etsimään kirjettä muumipeikolta.

Kulttuuritehdas Siihtalan isolle näyttämölle rakennettu produktio on Tove Janssonin Muumilaakson marraskuu -kirjasta tehty tuore dramatisointi.

- Tarinasta löytää viitteitä suruun ja luopumiseen, mutta myös itsensä löytämiseen, pelkojen voittamiseen ja omaksi itseksi kasvamiseen, kuvailee näytelmää tuottaja Kaisa Kervinen. - Näytelmän teemat ovat kuitenkin tuntuneet niin tärkeiltä ja isoilta, ettei niiden käsittelyyn ole ollut riittävästi tilaa ja aikaa, mutta nyt tämän aika oli, eikä vähiten sen takia, että Siihtalan näyttämö mahdollistaa paljon,  pohtii  Kaisa Kervinen.

Muumilaakson marraskuun tarina on kulkenut Teatteri-Traktorin ensemblen sydämissä jo vuosia ja ajatus sen tuomisesta esitykseksi on noussut esille toistuvasti. 

- Muumien tekemistä aloiteltiin jo viitisen vuotta sitten, mutta sitten se haudattiin liian haastavana kaikkien erikoisrajoitusten takia. Tove Janssonin maailma on kuitenkin niin syvä ja upea, että asiaa kehiteltiin kaikessa rauhassa kunnes aika oli viimein kypsä. Onhan tämä ollut upea projekti, jossa ollaan saatu venyä kohti parhautta ja sen yli useampia kertoja, pohtii ohjaaja Tomi Kervinen.

- Poikkeukselliset ajat ovat tuoneet mukanaan tummia sävyjä ja samalla tämä aika vuodesta pistää etsimään villasukat, sytyttämään kynttilät ja lämmittämään kupin kaakaota. Jotain samaa tällä näytelmälläkin on tarjottavana. 

- Janssonin kirjaa kunnioittaen tämä ei ole pelkästään kepsakka, pienimmille suunnattu hassuttelu vaan ehkä se kaikessa tunteiden kirjossaan herättää samaistumisen paikkoja kaiken ikäisissä. Lohtu on läsnä tässä näytelmässä ja ovathan nämä hahmot kyllä tosi hassujakin täydellisessä epätäydellisyydessään, toteaa Kaisa Kervinen.

Esityksen oikeuksia valvoo Agency North ja © Moomin Characters ™ ja se sopii aikuisille ja lapsille. Kesto noin kaksi tuntia ja suositellaan neljästä vuodesta ylöspäin.  Syyskauden näytännöt alkavat 15.10 ja jatkuvat 27.11. saakka. Lisätietoja www.traktori.net

Työryhmä

Ohjaus ja dramatisointi Tomi Kervinen
Puvustus Ella Törmikoski
Luova tuottaja Kaisa Kervinen
Musiikit Eveliina Pietarinen

Rooleissa:
Vilijonkka: Sara Vainikka
Homssu Tuhto: Sanni Hirvonen
Hemuli:   Sami Nousiainen
Mymmeli: Ella Törmikoski
Ruttuvaari: Iiro Tuovinen
Nuuskamuikkunen: Tuomas Salopuro

Imaginäärit:

Jenni Kuusisto, Jussi Rosenberg, Elina Patel, Anna Saukkonen, Marina Mustonen, Harri Asikainen, Lauri Jaakkonen, Toni Ahokas, Jasmin God, Sini Kähkönen, Eeki Eskelinen, Ilmari Leskinen, Aira Hokkila. Moraharpussa Tella Turkka.

Esitysoikeudet:
Agency North & Moomin Characters

Teatteri-Traktori on ammattivetoinen teatteri, jonka päätehtävä on esittävän taiteen tekeminen koko perheen yleisölle, sekä muille yleisöryhmille.