Alle 3-vuotiaan kanssa teatteriin

ja koskee joitakin yli 3-vuotiaita myös)

Esitystä suositellaan kaiken ikäisille ja se tarkoittaa erityisesti sitä, että lapset otetaan huomioon. Esityksessä mukaellaan televisio-ohjelmille ja peleille annettuja ikäsuosituksia

Teatteri-Traktorin työryhmässä on paljon lapsiperheellisiä, opetus- ja kasvatusalan ammattilaisia sekä niitä joiden kutsumus on tehdä koko perheelle suunnattua taidesisältöä.

Pyrimme käsittelemään elämään liittyviä ilmiöitä, tunteita ja asioita monitasoisesti. Usein työn alla olevien tekstien suuruus perustuu mielestämme myös siihen että teemoina on mukana surullisiakin asioita kuten menetys, kuolema, kaipuu ja niin edelleen. Ohjaajan johdolla koetamme käsitellä asioita siten, että eri ikäisille asiat aukeasivat omalle kokemusmaailmalle sopivalla tasolla ja syvyydellä. Tämä on yksi meidän suurimmista itse itselle asettamistamme haasteista jossa onnistuessaan on koettavaa niin neljävuotiaalle kuin nelikymppisellekin. Toivottavasti esityksestä jäisi jotain pohdittavaa,keskusteltavaa  ja leikittävää seuraavallekin päivälle.

Tämä kaikki ei kuitenkaan tarkoita sitä, että pienen pienen lapsen päiväuni ei häiriintyisi esityksen aikana tai että aivan herkimmälle ei ääni voisi olla kova. Iästä riippumatta ääniyliherkillle voi ottaa mukaan omat kuulosuojaimet tarvittaessa. ESITYKSESSÄ PUHUTAAN NIIN KOVALLA ÄÄNELLÄ ETTÄ KAIKKI KUULISIVAT, MUKANA ON  LAULUA, MUSIIKKIA JA TOIMINTAA !

Kokemuksemme mukaan suurin osa kolmevuotiaista jaksaa katsoa noin 45 minuuttia esitystä jos se on hänestä riittävän vaihteleva ja kiinnostava. Siksi pyrimme  jakamaan esityksen kahteen noin tuon pituiseen jaksoon jossa välissä on toimintaa jolla pääsee itse sisälle seikkailuun. 

Tämä ei kuitenkaan ole mikään sääntö vaan toteamus,  jokainen lapsi on yksilö. Osa meistä aikuisistakaan ei jaksa istua paikallaan hiljaa varttia kauempaa. 

Tähän liittyykin hento pyyntö, sillä esittävä taide tapahtuu samassa ajassa ja paikassa kaikkien kesken. Toivomme että aikuiset malttavat olla kommentoimatta tapahtumia ääneen ja että keskustelut esityksen teemoista käytäisiin esityksen jälkeen. Olemme kaikki samassa tilassa ja syntyy helposti hälyä joka vaikeuttaa kaikkien tarinan seuraamista.

Kaikkiin näihin  seikkoihin liittyen olemme määritelleet kolmevuotiaat jo täysimittaisiksi katsojiksi ja pääsylipun piiriin kuuluviksi.

Perheeseen kuuluu kuitenkin kaiken ikäisiä kansalaisia, joten alle kolmevuotiaat voi ottaa mukaan meidän puolestamme kaikin mokomin. 

Alle kolmevuotias siis todennäköisimmin sitoo yhtä aikuista siten, että ihan koko esityksen katsominen katsomossa ei onnistu.  Mikäli tähän tulee hyviä parannusehdotuksia ja ideoita otamme ne vastaan mielellämme. Emme tee lastenteatteria vaan koko perheen teatteria joka ottaa huomioon myös lapset. 

Palautettanne janoten,

Tomi Kervinen, ohjaaja
tomi.kervinen@traktori.net