Esityksestä

Kalevalax Sinkkolassa kesällä 2022

Teatteri-Traktori työstää Sinkkolan kesänäyttämölle melkein historiallista seikkailua. Kalevalax näytelmä sijoittuu karjalaiskylään 1400-luvun lopulla. Historian tapahtumia ja ajan maisemaa käytetään mahdollisimman tarkasti ja laajasti, vaikka kyseessä ei olekaan yhtä tiettyä historiallista tapahtumaa kuvaava teos. 

“Se on mielenkiintoista aikaa meidän historiassa. Toisella puolen painaa päälle Ruotsi ja toisesta suunnasta itä. Näillä alueilla elellään kuitenkin iloista kaupan, metsän ja kyläelämän aikaa. Korpien keskellä on voitu säilyttää oma iloinen kulttuuri ja samaan aikaan on kaupan myötä oltu yhteyksissä Vienanmereltä Bysanttiin, Hansa-reiteiltä syvälle Lappiin. Kansanusko ja kalevalainen maailmankuva elää viimeisiä hetkiä ennen tulevia uskonpuhdistusten ja synkkien vuosien paineita.”, kertoo näytelmän taustoista Tomi Kervinen.

Teatteri pohti pitkään myös Kalevalan tekemistä itsenäisenä teoksenaan. Kalevalax näytelmä sisältääkin osia Kalevalasta, mutta ne ovat teatteria teatterin sisällä. “Euroopassa eletään Italian ja antiikin ihannoinnin aikaa. Shakespeare on vielä tulossa, mutta silti renessanssin hengessä ihaillaan historiaa, luovuutta ja taiteita. Meidän kylässä on samoin, praasniekoilla pannaan parasta ja esitetään otteita vanhoista kalevalaisista myyteistä. Asetelma on innostava, saa nähdä tuleeko tälle jatkoa myös seuraavana kesänä”, pohtii tuottaja Kaisa Kervinen.


Sinkkolan kesänäyttämöllä nähdään aiemmilta vuosilta tuttu joukko. “Tuosta aiheesta tuntuu löytyvän tasoja koko ajan lisää. Parasta kesänäytelmissä on kun saa irrotella huikean porukan kanssa. Ja tämä prosessi on avannut työryhmässä paljon kiinnostusta myös omaan sukuhistoriaan. Kalevalax on sarjakuvamainen, lapsuudesta tuttu maailma jossa huumorilla päästään pölyttämään historian kirjoja”, sanoo puvustaja Ella Törmikoski.

Ella ja Tomi Sinkkolassa talvella 2022

Esityksessä on totuttuun tapaan toiminnallinen väliaika joka mahdollistaa aikaan ja teemoihin syventymisen. Kaiken ikäisille suunnattu esitys on poljennoltaan iloisen sadunomainen, mutta tarjoaa syvempiä teemoja myös aikuiskatsojille.  Musiikki on näytelmässä merkittävässä osassa ja yhdistelee kansanmusiikkia useista suunnista, mutta erityisesti sellaista musiikkia mitä miellämme itäisen perinteen kansanmusiikiksi.

“ Voikin sanoa että tässä näytelmässä on vähän samanlainen asetelma kuin Asterix ja Obelix sarjakuvissa. On savolaisia, hämäläisiä, ruotseja, venäläisiä, lappilaisia ja samaan aikaan eletään Hansaliiton ja avartuvan maailman ihanaa renessanssia. Lyömättömän karjalaiskylän ympäröi kuitenkin kinasteleva keskiaika.“, ohjaaja pohtii.

“Tässä näytelmässä ei kuitenkaan ole kysymys vastakkainasettelusta. Moninaisuus on rikkaus ja riemun aihe. Tämän tarinan väki ei elä missään umpiossa tai kuplassa, päinvastoin, yhteyksiä pidetään yllä eri suuntiin. Tarinan päähenkilöt ovat tasavertaisia, reippaan rohkeita kavereita, kylästä löytyy jos jonkinlaisia keksintöjä ja kylän väen mielikuvitus viekin heitä monenlaisiin tilanteisiin ja seikkailuihin”, avaa teemoja tuottaja Kaisa Kervinen.
 


Sinkkolan kesänäyttämö